Ioana Filipescu Știri 07.01.2023 12:07

Amenzi circulație. Ce pedeapsă poți primit dacă nu ai asigurare auto RCA

Amenzi circulație. Ce pedeapsă poți primit dacă nu ai asigurare auto RCA

Asigurarea RCA este extrem de obligatorie, iar dacă nu o ai, amenzile sunt usturătoare. În cazul în care circulați fără o astfel de asigurare încheiată, riscurile pe care vi le asumati sunt extrem de mari. Astfel că, înainte de a circula pe drumurile publice, trebuie să vă asigurați că asigurarea dumneavostră este la zi. Potrivit noului cod rutier, veți primi amendă în cazul în care nu respectați regulile.

Cât plătești amendă, dacă nu ai asigurare RCA

Primul pas pe care îl puteți face este să încheiați  polițe de asigurare pentru perioade cuprinse între 1 și 12 luni. Amenda pentru lipsa RCA-ului este cuprinsă între 1000 de lei și 2000.

Plafonarea a mai fost stabilită prin ordonanță de urgență și pentru anii 2018 și 2019. Aceasta variază de la un salariu la altul.  Încă de pe vremea când salariul minim avea un cuantum de 1.450 de lei. Asta înseamnă că punctul-amendă a fost, temporar, de 255 de lei, având în vedere că Executivul a majorat salariul minim pe țară la 2.550 de lei.

Astfel că, șoferii plătesc amenzi usturătoare, potrivit noului Cod Rutier. Fiecare șofer trebuie să fie conștient de importanța RCA-ului. Sancțiunile sunt prevăzute de Codul rutier, iar șoferii plătesc amenzi suate la anumite valori care sunt aplicate până la sfârșitul acestui an.

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Ce se întâmplă, de fapt, în cazul unui accident auto

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România sau chiar și șoferul păgubit, v-ar putea da în judecată, în cazul unui accident, care se poate întâmplă oricând, Este dreptul lor să își recupereze prejudiciilor create. Din păcate, pe străzile din România sunt mulți șoferi care circulă fără asigurarea auto plătită la zi.  Consiliul Concurenței a efectuat un studiu pe această tema, iar rezultatele finale sunt destul de îngrijorătoare.

Conform acestor analize, mai bine de un sfert dintre șoferii care circulă pe drumurile din România, circulă fără a avea încheiată asigurarea auto obligatorie.

Același studiu al celor de la Consiliul Concurenței ne arată că neglijență este principala cauza pentru care se ajunge în această situație.

Unii șoferi aleg să încheie această asigurare pentru o perioada scurtă de timp. Mai apoi, asigurarea auto obligatorie este dată uitării!