Tudosie Andrei Vedete 03.03.2024 19:37

Aldea Teodorovici CV, Vârsta, Biografie, Surse de Venit, Înălțime, Familie, Avere

Aldea Teodorovici CV, Vârsta, Biografie, Surse de Venit, Înălțime, Familie, Avere

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut pe 7 aprilie 1954 în Leova, URSS, și a încetat din viață la 30 octombrie 1992 în Coșereni, Ialomița, România. A fost un talentat compozitor și cântăreț originar din Republica Moldova.

Cine a fost Aldea Teodorovici

Cristofor Teodorovici, tatăl lui Ion, a fost preot, dar în timpul ocupației sovietice a fost constrâns să renunțe la slujbă. Mama sa, Maria Aldea, a fost moașă. Ion a fost cel mai mic dintre cei trei copii ai familiei, având doi frați, Adrian (născut dintr-o altă mamă) și Petre.

După câțiva ani, tatăl lui Ion a devenit solist în Capela corală „Doina”. Ulterior, s-a căsătorit cu Maria Aldea și s-au întors acasă, în Leova. Aici, el a devenit profesor de muzică și a condus corul Școlii moldovenești nr. 2 din localitate.

Prin influența tatălui său, Ion a dezvoltat o pasiune pentru muzica sacră, care ulterior l-a inspirat în compozițiile sale. La îndemnul tatălui său, Ion a început să studieze vioara și pianul încă de la vârsta de cinci ani.

În 1961, mama lui l-a dus la Chișinău, la Școala de Muzică „Eugeniu Coca” (azi cunoscută sub numele de Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”). Aici, Ion a fost înscris în studiile de clarinet, pe care le-a urmat până în 1969. Ulterior, s-a înscris la „Școala Medie de Muzică” din Tiraspol în 1969, unde a ales să studieze saxofonul și a absolvit în 1973.

Între anii 1975 și 1981, perioadă care precede înscrierea sa ca student la Facultatea de Compoziție și Pedagogie a Conservatorului „G. Musicescu” din Chișinău, Ion Aldea-Teodorovici a fost implicat în activitățile formației de muzică ușoară „Contemporanul”, sub conducerea compozitorului Mihai Dolgan.

Cum a fost viața lui Aldea Teodorovici

În această perioadă, Ion Aldea-Teodorovici s-a afirmat în calitate de instrumentalist, compozitor și solist. De asemenea, a lansat melodia „Seară albastră”, la care inițial s-a disputat paternitatea între el și fratele său, Petre Teodorovici, cu care colaborase anterior la câteva piese. Odată cu această melodie, compozitorul a experimentat atât dulceața, cât și amărăciunea succesului.

În anul 1981, Ion Aldea-Teodorovici s-a căsătorit cu Doina Marin. Pe 5 august 1982, cuplul a devenit părinte, aducând pe lume fiul lor, Cristofor Aldea-Teodorovici. În aceeași perioadă, duetul artistic format din Doina și Ion a fost prezentat în cadrul unei serate de creație organizate de poetul Grigore Vieru. Între anii 1981 și 1988, Ion a fost student la Facultatea de Compoziție a Conservatorului „Gavriil Musicescu” din Chișinău.