Gabriela Dinu Știri 05.01.2023 23:10

Ajutor pentru mame singure. Câți bani se dau și cum poți aplica

Ajutor pentru mame singure. Câți bani se dau și cum poți aplica

Mamele singure au parte de unele beneficii şi stimulete pentru a-şi putea creşte copiii. Acestea au dreptul la concediul de maternitate şi vor avea în plus 2 zile de concediu anual faţă de restul femeilor, doar pentru îngrijirea copilului.

Pentru a beneficia de acest drept, trebuie să anunţe la locul de muncă şi va avea la dispoziţie acele două zile, separat de concediul de odihnă. Totodată, mamele singure, care dovedesc asta printr-un dosar, vor beneficia de o indemnizaţie de familie, pentru a-şi putea creşte copilul sau copiii.

Ce este ajutorul pentru mame singure şi cum se acordă

Ce trebuie să reţineţi este că este acordat după ce luaţi un certificat de venit de la Oficiul Fiscal, iar această indemnizaţie se va acorda mamelor singure, care nu au venituri mari. Indemnizaţia de familie este independent acordată de alocaţia copilului, cea de 180 lei lunar.

Mamele singure mai pot beneficia de un drept şi anume rambursarea banilor din îngrijirea copiilor pentru copiii cu vârsta de până la 7 ani. Vorbim de cheltuieli de până în 3 luni, dacă mama singură a avut un loc de muncă pentru cel puţin şase luni, sau de o perioadă de 6 luni, dacă a depus o muncă din care a rezultat un salariu de cel puţin un an.

Se consideră a fi o mamă singură persoana care a rămas cu un copil sau mai mulţi după divorţ, după decesul soţului / concubinului, o persoană al cărei soţ se află în închisoare sau i-au fost retrase drepturile părinteşti asupra copilului.

Ajutorul de mame singure se acordă în Bucureşti, este un ajutor social din partea Primăriei Capitalei, care oferă o suma de până la 1.200 lei lunar familiilor monoparentale cu copii. Sumele se stabilesc în funcţie de numărul de copii pe care îi are în creştere un părinte singur, după cum urmează: 300 lei pentru un copil, 600 lei pentru doi şi 900 lei pentru 3 copii.