>
Uniunea Europeană ar putea interzice sobele și șemineurile, inclusiv în România. Proiectul urma să fie prezentat pe 12 februarie 2025 la Bruxelles, însă a creat mari controverse. Mai multe țări, printre care Germania și Cehia, s-au opus noilor reguli. Aceste măsuri ar putea afecta anumite afaceri și familii. De asemenea, există riscul unei creșteri considerabile a prețurilor.
Comisia Europeană dorește să stabilească noi standarde pentru sistemele de încălzire cu lemne. Măsurile ar urma să intre în vigoare din 2027, însă proiectul care prevede interzicerea sobelor și șemineurilor a creat revoltă în mai multe țări.
UE a creat controverse cu un proiect ce interzice sobele și șemineurile. De asemenea, un alt aspect care a adus nemulțumiri face referire la obligația de a dota sistemele de încălzire pe lemne cu dispozitive de control automat. În acest caz, este nevoie de o sursă de energie electrică pentru funcționare, conform Money.it.
Ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Lukáš Vlček s-a arătat nemulțumit de aceste măsuri și a transmis că politica de mediu a Uniunii Europene trebuie să fie compatibilă cu capacitățile tehnologice actuale. În caz contrar, astfel de inițiative pot avea un impact devastator asupra bugetelor familiilor și întreprinderilor.
Revoltați de această situație sunt și producătorii de sobe și centrale pe lemne din Germania. Ținând cont de controversele create, Comisia Europeană a decis să amâne prezentarea proiectului ce era programată în data de 12 februarie.
În cazul în care sunt adoptate aceste măsuri de către UE, România trebuie să le respecte. Europarlamentarul AUR Adrian Axinia, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European, a semnat o scrisoare către Comisia Europeană pentru a cere anularea inițiativei.
„Funcționarii de la Bruxelles trăiesc într-o lume a lor. La nivelul României, sunt peste 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc prin intermediul unor sobe cu lemne. La nivel de UE, dacă luăm în calcul sobele și șemineurile, sunt peste 41 de milioane de case care se bazează pe acest mod de încălzire. Costurile acestor schimbări cerute de Comisia Europeană sunt absolut colosale într-un moment în care Europa se află deja în dificultate economică.
Să pui astfel de pietroaie în cârca europenilor și așa sărăciți de creșterea economică anemică și de inflația galopantă a ultimilor ani arată o ruptură de realitate. Ca să nu mai spun că astfel de acțiuni nu fac altceva decât să sporească reglementările, în ciuda angajamentelor UE că va reduce inflația normativelor europene”, a declarat Adrian Axinia, potrivit Ziarul Românesc.