Gabriela Dinu Știri 05.10.2022 08:31

Acte necesare pentru casatorie. Ce documente iti trebuie la starea civila

Acte necesare pentru casatorie. Ce documente iti trebuie la starea civila

Atunci când este oficiată o cununie religioasă sau una civilă trebuie să te prezinţi cu o listă de documente. Din rândurile următoare vei afla de toate cele necesare pentru a te căsători cu persoana iubită.

Dacă vrei să spui „da” în faţa unui ofiţer de stare civilă atunci trebuie să ştii că ai nevoie de mai multe documente, precum şi de un certificat medical prenupţial.

Lista completă a documentelor necesare pentru căsătorie

La 10 zile de la data depunerii actelor poate avea loc şi căsătoria, între zilele 11 şi 14 de când au fost depuse actele şi declaraţiile.

Vorbim despre declaraţia de căsătorie, care se face personal, de către fiecare soţ în parte, în scris, la primăria locului unde au domiciliul de reşedinţă unul dintre aceştia. Există şi cazul în care unul dintre viitori soţi nu este disponibil în localitatea unde urmează a se face căsătoria, dar şi pentru acest fapt există o soluţie. Acesta va putea face declaraţia de căsătorie la primăria localităţii de domiciliu sau de reşedinţă şi trebuie să o transmită într-un termen de 48 de ore către localitatea unde se va oficia căsătoria.

Adică la sediul serviciului de stare civilă din localitate. Căsătoriile pot fi oficiate şi în afara sediului primăriei, cu acordul primarului, obţinut în prealabil, dacă unul dintre viitori soţi este în incapacitatea de a se deplasa din cauza unei boli. Totodată, şi persoanele lipsite de libertate se vor putea căsători chiar în timp ce îşi execută pedepsele.

Acte necesare căsătorie:

  • actele de identitate ale viitorilor soţi în original şi copie;
  • certificatele de naştere ale viitorilor soţi, în original şi copie;
  • certificat medical prenupţial, care este valabil 14 zile de la data emiterii, pe care trebuie să existe menţiunea că respectiva persoană se poate căsători;
  • în cazul în care unul dintre viitorii soţi a mai fost căsătorit, atunci este nevoie de documentele din care să reiasă faptul că acea casnicie anterioară a fost desfăcută, în original şi copie;
  • declaraţie de căsătorie pe care trebuie să scrie faptul că niciunul dintre soţi nu are vreun motiv legal pentru care să nu se căsătorească.