>
În 1976, Nadia Comăneci a intrat în istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal, câștigând trei medalii de aur. La doar 14 ani, a devenit prima gimnastă din lume care a obținut nota perfectă de 10. A strălucit la paralele, bârnă și individual compus, primind de șapte ori nota maximă – patru la paralele și trei la bârnă. Performanțele ei incredibile au transformat-o rapid în „Zeița de la Montreal”.
Conform cărții „Nadia și Securitatea”, scrisă de Stejărel Olaru, regimul comunist a urmărit îndeaproape succesul Nadiei. Pe 18 august 1976, în cadrul unei ședințe a Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist Român, s-au discutat recompensele pentru medaliații olimpici. Nadia a primit titlul de Erou al Muncii Socialiste și medalia de aur Secera și Ciocanul, distincții acordate prin decret prezidențial.
De asemenea, a fost premiată cu suma de 100.000 de lei, la decizia lui Nicolae Ceaușescu, în ciuda faptului că unii membri din conducerea partidului nu erau de acord cu această recompensă. Nadia a devenit astfel cea mai tânără persoană care a primit aceste onoruri în România.
În cadrul unei discuții din Comitetul Politic Executiv al PCR, s-a dezbătut acordarea titlului de Erou al Muncii Socialiste pentru Nadia Comăneci, în urma succesului ei de la Jocurile Olimpice din 1976. Leonte Răutu a sugerat că, din cauza vârstei tinere, titlul nu ar fi adecvat, dar Nicolae Ceaușescu a insistat că performanța ei, nu vârsta, este ceea ce contează. Elena Ceaușescu a susținut că această distincție ar trebui acordată, evidențiind succesul extraordinar al Nadiei. În final, s-a decis acordarea titlului și a unei recompense financiare substanțiale atât pentru Nadia, cât și pentru antrenorii ei, Bela și Marta Karolyi.
Leonte Răutu, era membru al CC și responsabil cu propaganda, a spus: „Noi am repurtat un succes foarte frumos, iar Nadia Comăneci a fost principala eroină. Nu mi se pare indicat să se confere titlul de Erou al Muncii Socialiste unui copil de 14 ani. Putem să-i acordăm o distincție mare, dar nu erou.”
Nicolae Ceaușescu: „Aici nu este vorba de vârstă, ci de ceea ce a realizat.”
Ilie Verdeț: „Lui Diba (n.r. – Vasile Diba, caiacist român medaliat cu aur la Montreal) i-am dat Ordinul Muncii clasa I-a.”
Nicolae Ceaușescu: „Nadia s-a comportat excelent, iar Diba nu este la nivelul ei.”
Elena Ceaușescu: „Trebuie să scoatem acest lucru în evidență.”
Ilie Verdeț: „Dacă am dat la țărani, la activiști, se poate da și în domeniul sportului. Nimeni nu a luat 6 medalii la Olimpiadă.”
Nicolae Ceaușescu: „Gimnastică făcută de fetele noastre s-a transformat într-o artă.”
Leonte Răutu: „Eu m-am referit la caracterul distincției.”
Elena Ceaușescu: „Se dă pentru muncă.”
Richard Winter, membru al Comitetului Central a sugerat ca antrenorii trebuie să fie și ei răsplătiți.
Nicolae Ceaușescu: „Să-i dăm lui Bela 30.000 și soției 20.000.”
Elena Ceaușescu: „Să fie 50.000, deci jumătate cât primește Nadia.”
Nicolae Ceaușescu: „Să-i dăm și soției lui Bela o Skoda. El să ia o Dacie 1300 și ea o Skoda. Să vedem și pentru Simionescu Mariana.”
Pe 19 august 1976, la Palatul Sporturilor și Culturii din București, Nicolae Ceaușescu a acordat distincțiile sportivilor. În acel moment, sportul românesc a fost inspirat de discursul secretarului general al partidului. Presa de atunci a menționat că „cuvântarea tovarășului Nicolae Ceaușescu a insuflat entuziasm în rândul tuturor”.