Claudiu Melinte Sport 05.12.2022 17:34

A rezolvat jumătate din problemă! Veste enormă pentru Simona Halep: „Cauza a ieșit clar la lumină”

A rezolvat jumătate din problemă! Veste enormă pentru Simona Halep: „Cauza a ieșit clar la lumină”

Simona Halep (31 de ani, locul 10 WTA) ar fi putut dovedi că suplimentul Roxadustat a intrat în organismul ei printr-un produs contaminat. Declarația îi aparține directorului român al Centrului de Arbitraj pentru Sport din Lausanne, Cristian Jura.

Context: Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului după ce a fost testată pozitiv pentru o substanță interzisă la US Open în 2022. Jucătoarea noastră a fost informată despre testul pozitiv pe 7 octombrie; suspendarea ei a avut loc pe 20 noiembrie.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Jura, conform ProSport.

Cristian Jura, judecător TAS, despre Simona Halep: „Mai are de dovedit lipsa de vinovăție și neglijență”.

Ce se va întâmpla în continuare dacă Halep își va continua drumul actual? Dacă se va întâmpla această situație, concurenta noastră va trebui să încerce să-și clarifice presupusa lipsă de intenție de a lua substanța interzisa.

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, mai precizează Jura.

În cazurile anterioare care implică părți relativ diferite, astfel de proceduri au de obicei perioade lungi înainte de pronunțarea hotărârii. După pronunțarea hotărârii, Simona are până la trei zile (24 de ore) să facă recurs dacă nu este de acord cu decizia.