Gabriela Dinu Știri 17.10.2022 19:48

4 locuri unde se plateste amenda de circulatie

4 locuri unde se plateste amenda de circulatie

Amenzile rutiere pot fi plătite în mai multe moduri, iar dacă le achiţi suficient de repede poţi da jumătate din sumă. Din rândurile următoare veţi afla tot ce trebuie să faceţi atunci când primiţi o amendă de circulaţie.

În 2022, suma totală a unei amenzi de circulaţie este calculată în funcţie de punctul de amendă, iar valoarea acestuia a fost plafonată la suma de 145 de lei.

Cum şi unde se achită amenzile rutiere

Astfel, cea mai mică amendă pe care un şofer o poate primi este de 290 de lei şi include două puncte de amendă. În continuare vă vom prezenta care sunt categoriile de amenzi ce sunt prevăzute în legislaţia rutieră din ţara noastră:

  • clasa I: 290 lei sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă); c
  • lasa a II-a: 580 lei sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
  • clasa a III-a: de la 870 lei la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
  • clasa a IV-a: de la 1.305 lei la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
  • clasa a V-a, dar care se aplică doar pentru firme este de la 3.045 lei la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

Ajungem şi la plata amenzilor, care se poate face în patru moduri, conform legislaţiei rutiere în vigoare. Puteţi plăti cash dacă vă prezentaţi în orice unitate care aparţine de Trezoreria Statului. Nu contează locaţia în care aţi luat amenda sau domiciliul şoferului care a obţinut-o, acesta trebuie doar să se prezinte la direcţia de taxe şi impozite locale.

Citeşte şi: Amenzi circulație 2022. Ce pedeapsă poți primit dacă nu ai asigurare auto RCA

Tot cash veţi putea achita şi dacă vă prezentaţi la ghişeele Poştei Române de pe teritoriul întregii ţări.

Online veţi putea achita pe ghiseul.ro, acolo unde trebuie să vă faceţi cont pe baza datelor personale şi veţi fi nevoit să achitaţi folosind un card. Tot online prin intermediul Internet Banking, serviciu care se regăseşte în aplicaţia dvs de card de credit.