Gabriela Dinu Știri 23.01.2023 00:22

15 lucruri mai puțin știute despre porumbeii voiajori. Un exemplar poate ajunge la 25000 de euro!

15 lucruri mai puțin știute despre porumbeii voiajori. Un exemplar poate ajunge la 25000 de euro!

Porumbeii voiajori sunt deseor confundaţi cu cei de ornament. Se aseamănă în foarte multe moduri, însă vorbim de două rase diferite. În primul rând pentru că cel de ornament este crescut pentru aspect, iar cel voiajor dispune de mai multe calităţi.

Este o pasăre care are o viteză incredibilă, este inteligentă şi are capacitatea de a se putea întoarce acasă. Au apărut în urmă cu 3.000 de ani, iar dovezi ale existenţei lor de pe vremea lui Genghis Khan, care folosea porumbeii voiajori pentru comunicare.

Curiozităţi despre porumbelul voiajor

Numele oficial al porumbelului voiajor este „Racing Homer” şi în zilele noastre au ajuns să fie utilizaţi pentru curse ori crescuţi din hobby.

De-a lungul timpulu s-au bătut recorduri peste recorduri privind sumele pe care s-au vândut porumbeii voiajori. Cel mai recent este cel din 2013, când Bolt a fost vândut pe suma de 453.000 de dolari! Vorbim de cel mai rapid porumbel de curse din întreaga lume, care a fost vândut de un crescător din Belgia unui afacerist chinez, pasionat de acest domeniu.

Racing Homer sau porumbelul voiajor poate ajunge să zboare cu o viteză de până la 100 km pe oră. Porumbeii voiajori îşi găsesc mereu drumul spre casă iar modalitatea prin care se ghidează în spaţiu şi reperele pe care şi-i le iau sunt poziţia şi unghiul Soarelui. Conform cercetătorilor, aceste vietăţi navighează prin metoda denumită magneto-recepţie, adică detectează şi utilizează câmpul magnetic al Pământului. Se ştie deja că porumbeii voiajori au în ciocurile lor o concentraţie ridicată de particule de fier cu care ei detectează, de fapt, câmpul magnetic al Pământului.

Mai este o altă teorie privind navigaţia porumbeilor şi anume aceea că ar folosi infrasunetele de joasă frecvenţă care vin de pe Pământ şi aşa reuşesc ei să îşi găsească poziţia potrivită. Trebuie menţionat faptul că acestea sunt doar teorii ale cercetătorilor, niciuna nu a fost demonstrată pe deplin. Ce este cert, însă, este faptul că porumbeii voiajori sunt deosebit de inteligenţi.