>
Marcel Ciolacu și-a dat demisia, marți, din funcția de președinte al PSD, așa cum și-a anunțat colegii de partid încă din seara zilei de luni. Decizia este luată în contextul tensiunilor politice din cadrul formațiunii și după rezultatele obținute la alegerile prezidențiale de candidații susținuți de PSD.
După ce Sorin Grindeanu a fost votat pentru șefia interimară a PSD-ului, acesta a vorbit despre poziția adoptată de partid în următoarea perioadă:
„Cred că au dat 10 colegi cuvântul astăzi și a fost un numitor comun. Acela de a da dovadă de unitate în ceea ce facem în perioada următoare. Tocmai de aceea trebuie să venim în întâmpinare alor cu soluții și cu rațiune. Asta e ceea ce ne va caracteriza în perioada următoare.
Aceasta a fost, de fapt, discuția principală de astăzi. Nu vă ascund că opinia care pare a fi majoritară în acest moment în PSD este de a avea o opoziție constructivă. Știm din interiorul guvernului că urmează o perioadă de decizii care trebuie să fie susținute. Viitorul guvern trebuie să aibă susținere, iar PSD-ul va oferi această susținere pentru soluțiile raționale și bune pentru români. Colegii mi-au dat un mandat deschis, în sensul de a avea discutii nu neapărat activ la guvernare sau dacă susținem, ci să vedem ce vor și ceilalți, cei care transmit că vor să construiască o majoritate pro-europeană, apoi vom veni în fața românilor.
Curentul majoritar din partid este cel de a fi în opoziție, dar mandatul primit de mine este acela de a fi deschis la orice soluție. Eu voi veni în fața colegilor și le voi spune ceea ce rezultă din dialogul cu celelalte partide politice. Pot veni cu soluții economice cu care noi să nu fim de acord, să creștem TVA-ul la 25%, nu o să fie de acord PSD-ul niciodată. Ca președinte interimar am datoria să nu iau o decizie de unul singur. Voi merge cu o echipă la negocieri”.
Conform statutului partidului, locul preşedintelui demisionar este luat de unul dintre vicepreşedinţi, în cazul PSD fiind vorba de Daniel Băluţă şi Sorin Grindeanu.
Surse din partid afirmă că ministrul Transporturilor era opţiunea lui Marcel Ciolacu pentru succesiune, ulterior acesta fiind votat ca preşedinte interimar. Sorin Grindeanu a câștigat în fața lui Daniel Băluță cu 67 la 14 dintre voturi, în timp ce 6 voturi au fost anulate.
Alegerea noului preşedinte cu drepturi depline al PSD se va face la viitorul Congres Naţional al partidului.
Marcel Ciolacu se afla în fruntea PSD din noiembrie 2019.
Deocamdată locul lui Marcel Ciolacu va fi luat de un preşedinte interimar, ales dintre cei doi vicepreşedinţi, Daniel Băluţă sau Sorin Grindeanu. Potrivit surselor din partid, Ciolacu l-ar vrea în locul său pe actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Marcel Ciolacu şi-a anunţat colegii ca va părăsi şefia partidului la şedinţa informală de luni. Ulterior anunţului pe surse, Marcel Ciolacu a cofirmat plecarea din fruntea partidului într-o postare de pe Facebook.
„Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect.
A fost o onoare să conduc partidul care a dus România în NATO. Partidul care a deschis ușile către Uniunea Europeană. Partidul care a pus, recent, și ultimul punct pe harta integrării europene, prin intrarea în spațiul Schengen. Nicio altă forță politică din această țară nu are în istoria sa realizări legate atât de solid de progresul national. De aceea, PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social-democrații, și toți cei care ne susțin trebuie să fim mândri și de care să nu ne îndoim vreodată.
(…) Astăzi este timpul ca alți colegi să preia conducerea. Să ducă PSD mai departe, spre un partid modern, mai adaptat realității în care trăim, dar care să rămână aproape de oameni. Cei care vin trebuie încurajați și susținuți cu toate forțele. Viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarității, echității și justiției sociale.
(…) Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața mea un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România.
Rămân aici. Dar nu pe scenă. Nu în frunte, ci în rând, dar cu inima la fel de legată de PSD ca în prima zi. Vă sunt recunoscător că mi-ați acordat încrederea de a conduce cel mai important partid al țării și că m-ați susținut pentru a deveni prim-ministru al Guvernului României”, a srcis Marcel Ciolacu.
El şi-a mai depus demisia şi după ce s-a clasat abia pe locul trei la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, dar la rugăminţile colegilor a revenit asupra deciziei.
Nu este pentru prima dată când Marcel Ciolacu anunță că pleacă din fruntea partidului. În noiembrie anul trecut, după înfrângerea din primul tur al prezidențialelor, șeful PSD spunea că demisionează. În final, Marcel Ciolacu s-a răzgândit motivând că a primit votul de încredere al liderilor formațiunii politice pentru a rămâne șeful PSD.
Marți, Consiliul Politic Național al PSD se va reuni pentru a discuta despre demisia lui Ciolacu. Printre cei care i-ar putea lua locul la șefia partidului se numără Sorin Grindeanu, Bogdan Ivan, Daniel Băluță și Victor Negrescu, potrivit news.ro. Nu este exclusă nici varianta unui conduceri colective.
Pe de altă parte, voci din interiorul formațiunii politice susțin că toată conducerea ar trebui să demisioneze. Cel mai vocal a fost primarul PSD al Buzăului, Constantin Toma, care spune că sunt necesare reforme majore în partid.
„Toată conducerea PSD trebuie să-şi depună demisiile sau să fie demişi, dacă e posibil aşa ceva în partidul meu. Sper să se întâmple acest lucru”, a declarat edilul din Buzău, la Antena 3 CNN.
Întrebat pe cine ar vedea la conducerea partidului, Constantin Toma a răspuns că în niciun caz nu ar trebui luată în calcul varianta ca Sorin Grindeanu, Bogdan Ivan sau Daniel Băluță să devină șefi ai PSD. El consideră că actuala conducere a „contribuit la situația României”, dar și la situația partidului.
Primarul Buzăului și-a criticat liderii de partid inclusiv pentru decizia de a rămâne neutri în contextul turului 2 al alegerilor prezidențiale. Toma spune că PSD „a invitat, practic, să se voteze cu George Simion”, deși avea de ales între „democrație sau fascism”. Unul dintre cei pe care edilul l-ar vedea în fruntea partidului este eurodeputatul Victor Negrescu.
De asemenea, liderii PSD vor trebui să decidă dacă partidul va intra la guvernare ori va merge în opoziție. Nicușor Dan, președintele ales, a declarat că vrea o coaliție formată din partidele pro-europene: PSD, PNL, UDMR, USR și minoritățile naționale.